DavaSchool
  • Acasă
  • Chitară
  • Tobe
  • Audio
  • Pian
  • Tarife
  • Blog
  • Înscriere & Contact

Prima mea chitară. Ghid complet pentru cumpărarea unei chitare

8/6/2021

0 Comments

 

Prima mea chitară. Ghid complet pentru cumpărarea unei chitare

https://unsplash.com/photos/3bgcqIiFdRkPicture
Prima chitară îți va fi un companion de nădejde și îți vei aminti întotdeauna cum ai reușit să înveți primele acorduri, cum ai experimentat și improvizat numeroase pasaje muzicale și cum ai reușit să îți dezvolți odată cu trecerea timpului varii abilități și aptitudini pe instrument.
Dacă tocmai ți-ai făcut o programare la primul curs de chitară și vrei să știi cum alegi instrumentul potrivit pentru tine, nevoile și gusturile tale, atunci consultă ghidul următor ce îți va răspunde la toate întrebările pe care le ai!

​Ce tip de chitară aleg?
Cum tocmai te-ai înscris la o școală de chitară, urmează principala întrebare: „Ce chitară cumpăr?”. Înainte de a merge în magazin sau pe platformele online pentru a căuta o chitară, trebuie să știi că există mai multe tipuri.
Una dintre caracteristicile importante pe care trebuie să le ai în vedere când alegi instrumentul este genul de muzică pe care vrei să-l abordezi. Este normal ca la început să faci numeroase diferite și diferite exerciții pentru a-ți forma anumite deprinderi pe chitară, însă cu timpul vei vrea să înveți un anumit tip de muzică.
https://www.pexels.com/photo/room-interior-with-guitars-and-musical-equipment-near-shelves-and-plants-4122135/
Cuprins
  • Ce tip de chitară aleg?
  • Chitara clasică - Modele de chitare clasice
  • Chitara acustică - Modele de chitare acustice
  • Chitara electrică - Modele de chitare electrice
  • Chitara bas
  • Cât de important este lemnul chitarei
  • De ce accesorii am nevoie?
  • Importanța brandului
  • Cum verifici chitara în magazin
  • Costurile unei chitare

Chitara clasică
Chitara clasică este folosită în special la genurile muzicale clasice și latino. Este întâlnită la majoritatea școlilor de muzică, și poate fi recunoscută ușor deoarece are 3 corzi de nylon și 3 corzi cu înfășurare metalică. Chitara clasică are o tensiune scăzută a corzilor, făcând apăsarea mai ușoară, însă gâtul acesteia este mai lat, fiind mai dificilă apăsarea pe mai multe corzi simultan pentru cei mici și începători. Însă cu puțin exercițiu, orice este posibil și ușor de realizat! Chitarele clasice se diferențiază în funcție de dimensiunea lor.

Modele de chitare clasice
  • Chitară 1/4. Este destinată elevilor cu vârste fragede, între 2 și 6 ani, având o înălțime încadrată între 100 și 115 cm. Întreaga chitară are lungimea de aproximativ 63 - 77 cm.
  • Chitară 1/2. Este destinată elevilor cu vârste cuprinse între 6 și 8 ani, având o înălțime încadrată între 115 și 135 cm. Întreaga chitară are lungimea de aproximativ 77 - 86 cm.
  • Chitară 3/4. Este destinată elevilor cu vârste cuprinse între 8 și 11 ani, având o înălțime încadrată între 135 și 150 cm. Întreaga chitară are lungimea de aproximativ 86 - 93 cm.
  • Chitară 7/8. Este destinată elevilor cu vârste cuprinse între 11 și 13 ani, având o înălțime încadrată între 150 și 170 cm. Întreaga chitară are lungimea de aproximativ 93 - 100 cm.
  • Chitară 4/4. Este destinată elevilor cu vârsta de minim 13 ani și cu o înălțime ce depășește 170 cm. Întreaga chitară are lungimea de + 100 cm.​
Picturehttps://www.pexels.com/photo/close-up-of-ukulele-258283/
Chitara acustică
Chitara acustică este una dintre cele mai îndrăgite tipuri de chitară, în special în grupurile tinere de prieteni care iubesc să petreacă timpul în aer liber, în compania unor sunete calde de muzică live. Este un instrument de sine stătător, ce nu este cuplat la un amplificator (acest lucru este posibil în rândul chitarelor electro-acustice). 
Chitara acustică are corzile de oțel și oferă un sunet specific, mult mai puternic spre deosebire de instrumentul clasic. Poate la început îți va fi puțin incomod să apeși pe corzi, însă te vei obișnui repede cu acestea: trebuie doar să repeți constant pentru a nu-ți pierde anduranța și aptitudinile învățate!
Chitara acustică este întâlnită adesea pentru genurile folk, rock, pop și balade. Este ideală pentru elevii de toate vârstele și poate fi acompaniată de voce și alte instrumente. Alegerea chitarei acustice potrivite depinde de modelul acesteia, dar și de dimensiunea instrumentului și înălțimea și vârsta învățăcelului.

Modele de chitare acustice
  • Dreadnought. Forma Dreadnought este poate una dintre cele mai folosite modele de chitare acustice, fiind extrem de versatilă și prezentă în diferite mărimi. Asemeni celorlalte tipuri de chitare acustice, vei reuși să creezi sunete plăcute și puternice cu ajutorul unei pene.
  • Jumbo. Un alt model interesant de chitară, aceasta are corpul mare și voluminos, având frecvențele de bas mai accentuate.
  • Parlor. Parlor este o chitară cu corpul mai mic spre deosebire de cea Dreadnought. Este potrivită în special pentru copiii și pentru excursiile în natură.
  • Colecțiile Grand. Grand: Concert, Auditorium, Symphony, Orchestra sunt chitare speciale cu diferite combinații între frecvențele de bas, cele mijlocii și sunetele înalte. Acestea sunt chitare potrivite pentru persoanele care practică instrumentul de ceva timp.
  • Chitara electro-acustică. Chitara electro-acustică este echipată cu o doză și un preamplificator activ amplasat de regulă pe lateralul instrumentului. Aceasta poate fi conectată la aparaturi de muzică și amplificată. 
Picturehttps://unsplash.com/photos/6tP-x0Tr2wE
Chitara electrică
Chitara electrică este folosită cu precădere petru genurile rock, metal, blues, jazz dar, bineînțeles, și pentru alte stiluri și substiluri muzicale. Fără prea multe introduceri, chitara electrică este companionul tuturor celor care preferă muzica rock, și poate fi folosită cu ajutorul unui amplificator. Se recomandă utilizarea ei de către persoane ce au deja un mic antrenament cu instrumentul. 
Chitara electrică nu are cutie de rezonanță, sunetul fiind captat de dozele acesteia. Dozele transformă vibrațiile în semnale electrice, fiind apoi transportate către un amplificator și redate prin difuzor. Există doze single coil (cu o singură bobină) și double coil sau humbuckler (bobină dublă). Chitara electrică, asemeni celei acustice, se împarte în mai multe tipuri, în special în funcție de formă și doze.

Modele de chitare electrice
  • Stratocaster. Stratocaster sunt foarte versatile, fiind potrivite pentru numeroase stiluri de muzică. Sunt ideale pentru începători, însă au fost folosite și de celebrități precum: Jimi Hendrix sau Eric Clapton.
  • Super Strat. Super Strat are corpul și gâtul mai îngust, cu colțurile inferioare ascuțite și asimetrice. Chitara folosește humbucker și este întâlnită cu precădere în stiluri de muzică mai agresive, precum rock și metal.
  • Telecaster. Telecaster sunt versatile, folosite în special în genurile pop și county, însă le vei regăsi și în piesele rock. 
  • Les Paul. Les Paul are o formă specifică, fiind decupate pe partea inferioară și rotunjită la bază. Este un instrument ce folosește doze duble, humbucker, și se pliază excelent pe genurile de rock, metal, reggae și blues.
  • Hard & Heavy. Chitarele din această categorie au design aparte, precum Flying V sau Explorer. Sunt potrivite pentru majoritatea stilurilor de rock și metal.
Picturehttps://unsplash.com/photos/lm2Sa4Em7oo
Chitara bas
Chitara bas este un tip de chitară puțin mai diferit față de cele menționate anterior. Aceasta are caracteristici speciale, pornind de la tehnica de cântare, la sunet și rolul acesteia în muzică. Basul este un instrument cu acordaj mai grav și dispune de un grif mai lung și taste mai late. 
Chitara bas standard are 4 corzi. Există bas acustic, ce are cutie de rezonanță, bas electric, vibrațiile sunetului fiind transformate asemeni chitarei electrice, dar și bas electro-acustic. Este întâlnit în jazz, rock, metal, funk și pop.

Astfel, chitarele clasice sunt ideale pentru muzica clasică și latino, cele acustice sunt foarte versatile: pop, folk, rock, country, jazz și blues, cele electrice sunt folosite în special pentru muzica rock și metal, dar și jazz și blues, iar chitara bas pentru funk, pop și rock. Muzica oferă tuturor ascultătorilor numeroase beneficii pentru psihic și trup, iar alegerea instrumentului potrivit pentru a reda și crea stilul de muzică favorit influențează enorm starea de bine!
Picturehttps://unsplash.com/photos/jYE33Po8DKM
Cât de important este lemnul chitarei
Fiecare lemn oferă instrumentului un sunet diferit, însă pentru început există posibilitatea să nu îți dai seama de diferență, cu timpul îți vei dezvolta un stil personalizat. Depinde de tine dacă îți dorești un sunet mai puternic, mai cald, mai înalt sau mai liniștit, discret. Astfel:
  • Mahon. Mahonul este un lemn dur și foarte rezonant, fiind potrivit pentru frecvențele medii și joase.
  • Tei. Lemnul de tei este întâlnit preponderent la chitarele mai ieftine deoarece este un o specie de esență moale.
  • Arțarul. Lemnul de arțar este utilizat la fabricarea de gâturi și tastiere, fiind potrivit pentru frecvențele înalte.
  • Abanosul. Contrar lemnului de arțar, abanosul este ideal pentru frecvențele joase, de bas.
  • Nucul. Nucul poate fi folosit pe toată suprafața chitarei, dar în special pentru gât.
  • Alte tipuri de lemn. Lemn de palisandru, bubinga, arin, molid sau cedru.
Picturehttps://www.pexels.com/photo/acoustic-acoustic-guitar-blur-bowed-stringed-instrument-417451/
De ce accesorii am nevoie?
Există numeroase accesorii  esențiale de care vei avea nevoie în funcție de chitara pe care o alegi: clasică, western/ acustică, electrică sau bas. Cu toate acestea, indiferent de tipul de instrument ales, este recomandat să investești în:
  • Husă de protecție. Cu siguranță nu vrei ca instrumentul tău să prezinte semne de uzură din prima zi. Chit că o vei folosi cu precădere în casă, sau o vei lua cu tine în excursii, este important să o ții într-o husa de protecție atunci când nu o folosești. Astfel o vei feri de loviturile accidentale, dar și de temperatura prea ridicată sau prea scăzută din mediul ambiental.
  • Acordorul. Chiar dacă nu simți cu exactitate notele, fii sigur că vei știi atunci când instrumentul nu este acordat. Nu pleca din magazin fără un tuner.
  • Corzi de rezervă. Corzile sunt materiale consumabile ce trebuie schimbate periodic. Chiar dacă nu vei cumpăra de la început un set de rezervă, discută cu personalul de magazin pentru a știi care sunt cele potrivite tipului tău de chitară.
  • Pene. Pentru un chitarist, indiferent de nivelul de cunoștințe pe care le are, penele sunt foarte importante (mai ales că se pierd des); în special pentru chitarele acustice și electrice. Există pene thin/ subțiri, medium/ grosime medie și heavy/ groase; iar ca forme:  standard, lacrimă, triunghiulară și ascuțită.
  • Alte accesorii. Kit de curățare și îngrijire chitară, capodastru, strap și straplocks, chitară, suport de picior, cabluri, amplificator, slide-uri, clește pentru corzi, amortizor de corzi, etc.
Picturehttps://www.pexels.com/photo/two-guitar-picks-on-guitar-pedal-2912980/
Importanța brandului
Pentru unii brandul contează foarte mult, însă pentru alții contează mai degrabă sunetul pe care-l are chitara, costul, ușurința de mânuire și aspectul său. Dacă îți dorești totuși un instrument cu notorietate, atunci poți alege dintre următoarele branduri:
  • Chitară acustică: Takamine, Martin, Epiphone, Seagull sau Taylor. 
  • Chitară electrică: Gibson, Fender, Ibanez, PRS sau Rickenbacker.
  • Chitară clasică: Cordoba, Antonio Giuliani, Taylor, Yamaha sau Alhambra.

Cum verifici chitara în magazin
Chiar dacă ești la început de drum și nu ai încă o bază din acest domeniu, este important să urmărești câteva repere atunci când vrei să achiziționezi chitara din magazin. Bineînțeles, poți cere ajutor din partea personalului, însă este important să verifici și următoarele elemente:
  • Verifică dacă gâtul chitarei, cordarul și prăgușul sunt lipite bine.
  • Asigură-te că instrumentul nu are defecte vizibile: lovituri, zgârieturi, crăpături.
  • Verifică cheițele de acordaj: dacă sunt fixate bine, curate și dacă se învârt ușor.
  • Uită-te la gâtul chitarei. Asigură-te că este drept, în caz contrar cere altă chitară.
  • Îți place cum sună? Încearcă să cânți puțin la ea, dacă îți este rușine sau nu știi ce să faci, roagă personalul de magazin sau mergi cu un prieten care este dispus să te ajute.
  • Asigură-te că alegi modelul și dimensiunea chitarei potrivite pentru înălțimea ta.
https://www.pexels.com/photo/blue-purple-and-green-acoustic-guitars-668295/Picture
Costurile unei chitare
Unii începători vor prefera un cost redus în defavoarea calității, pe când alții vor vrea să investească într-o chitară de viitor. Achiziționarea unei chitare depinde de bugetul alocat pentru acest instrument, dar și din dorința pentru un sunet mai plăcut. Poate la început nu îți vei da seama, dar cu timpul vei observa că există diferențe mari între o chitară scumpă și una ieftină. 
Cele din prima categorie sunt fabricate dintr-un lemn mai bun și au componente ce oferă un confort sporit atunci când cânți. Totodată, sunetul redat este foarte plăcut. Depinde doar de tine ce chitară îți dorești, însă poți întotdeauna să ceri sfatul profesorului tău sau unei persoane cu experiență în domeniu înainte de a face această investiție. 
Ca idee, vei găsi chitare cu un sunet plăcut chiar și la un preț atractiv, însemnând un cost cuprins între 400 și 600 lei, însă pentru o chitară bună va trebui să scoți din buzunar un minim de 1200 lei, fie aceasta clasică, acustică sau electrică.
https://unsplash.com/photos/MEL-jJnm7RQPicture
După cum ai văzut, alegerea unei chitare depinde de preferințele tale, dar și de îndrumările pe care le primești de la profesor, consultantul de magazin, din recenziile online și chiar din ghidul prezent. Cu toate acestea, este foarte important să știi cât de mult dorești să investești în această pasiune: timp, plăcere, exercițiu sau costuri. Cu cât vei repeta mai mult, cu atât vei fi mai talentat pe instrument!
Picture
0 Comments



Leave a Reply.

    Categories

    All
    Anunțuri
    Chitară
    Importanța Muzicii
    Percuție și Tobe
    Sfaturi/ Cadouri
    Studio
    Sunet

    Archives

    February 2023
    May 2022
    December 2021
    September 2021
    August 2021
    July 2021
    April 2021

    RSS Feed

Picture

MENIU

Acasă
Cursuri de chitară
Cursuri de tobe
Cursuri audio
Cursuri de pian

Tarife
Blog
SOCIAL MEDIA

CONTACT & ADRESĂ

0724400996 - Gabi
davamusic@gmail.com
​Domnița Florica, nr. 9, Sector 4, București


Înscriere cursuri
Muzica este pentru suflet la fel
​cum exercițiul fizic este pentru trup!
„Platon”


Întrebări frecvente

© COPYRIGHT 2018. ALL RIGHTS RESERVED.
davaschool.eu
  • Acasă
  • Chitară
  • Tobe
  • Audio
  • Pian
  • Tarife
  • Blog
  • Înscriere & Contact